top of page

Suikervrije spekkoek met pandan uit de airfryer!


Voor deze spekkoek heb ik een aantal dingen anders gedaan dan anders. Spekkoek is normaal gesproken een hele hoop werk en ik krijg doorgaans zo'n hele spekkoek ook niet in m'n eentje op. Dus ik heb het recept gehalveerd, zodat ik minder laagjes hoefde te maken en heb vervolgens 2 helften gewoon op elkaar gezet.


De suiker heb ik vervangen door Zusto, een suikervervanger op basis van plantaardige vezels en een heel klein beetje zoetstof

Het voordeel van Zusto vind ik de 1 op 1 verhouding waarmee je suiker kunt vervangen, het is sinds kort in de supermarkt verkrijgbaar. Het geeft geen chemische of bittere nasmaak en de structuur van het bakken blijft goed. Verder heb ik het gebakken in de airfryer, wat voor mij wel nieuw was en een beetje experimenteren met de tijd.
Dan nu het recept, gebaseerd op een oud Indisch recept.


Ingrediënten:

1 zakje vanillesuiker

100 gram boter

100 gram Zusto (of fijne suiker)

0,5 tl nootmuskaat

0,5 tl gemalen kruidnagel

1 tl kaneel

3 of 4 fijngestampte kardemom peulen

4 eieren

50 gram bloem


Staafmixer

Bakblik

2 schalen voor beslag

zeef

Spatel


1 tl Pandan extract (verkrijgbaar bij de toko) om groene laagjes te maken of cacao om bruine laagjes te maken.


Splits de eieren. Roer de boter met de staafmixer samen met de suiker en de eidooiers. Voeg de kruiden en de gezeefde bloem toe tot het een glad mengsel is. Als je heel licht gekleurde laagjes wilt kun je er ook voor kiezen de kruiden alleen in de schaal voor donker beslag te doen en de vanille suiker in de schaal voor de lichte. Dan deel je alles eerst door de helft en verdeel je dat over 2 schalen. Ik vind het zelf handiger om eerst alles in 1 grote schaal te doen.


Doe in een aparte schaal de eiwitten met een halve eetlepel zusto. Klop deze zo stijf mogelijk. Spatel dan voorzichtig het gladde kruidenmengsel erdoor. Indien je 2 aparte schalen van tevoren hebt gemaakt halveer je de eiwitten en spatel je deze door de 2 schalen tot je een egaal mengsel hebt.


Vet het bakblik in en begin met een dun laagje beslag, ik begin meestal met de donker onderop. Ik heb dit in de airfryer gebakken voor het eerst en heb 5 minuten op 160 graden aangehouden. Het is een beetje experimenteren, als de rand bruin is en de bovenkant gestold is het goed. Normaal gesproken bak je het in de oven ook op 160 graden maar dan zet je het bakblik zo hoog mogelijk en gebruik je bovenwarmte. Hou dan een iets kortere tijd aan. Laat het laagje een beetje afkoelen en smeer dan een volgend laagje erop, ik doe met een kwastje vaak nog wat boter tegen de randen. Zo ga je door tot je alle beslag hebt opgebruikt.


Qua smaak vond ik hem echt heerlijk, de structuur was wat plakkeriger dan normaal en leek wat minder stevig. Volgende keer ga ik dit recept nog eens maken in de oven, wat ik normaal doe, en kijken of dat verschil maakt. Vooralsnog niet ontevreden en 4x minder calorieën dan normale spekkoek, dus ik zeg: geslaagd!

29 weergaven

Comments


bottom of page