top of page

Kalamaki kotopoulo (kipspies), tzatziki en choriatiki (Griekse salade)

Wie mij kent weet dat ik vanaf 2018 in Griekenland gewoond heb en hier ook weer in 2023 naar terug verhuis. Ik ging naar de universiteit in Athene en volgde de bachelor Culinaire Kunsten. Het kan dan ook niet anders dan dat wij regelmatig gerechten leerden maken uit de Griekse keuken. Ik maak ze nog altijd graag, maar in Nederland zijn er wel wat verschillen.

Yoghurt Griekse stijl of Griekse yoghurt? Het maakt verschil!

In Nederland vind je bijna overal yoghurt Griekse stijl, maar dit is geen Griekse yoghurt! In een tzatziki proef je dan ook het verschil en de structuur wordt te dun. Bij Jumbo supermarkt en Lidl verkopen ze wel Griekse yoghurt, het is echt even zoeken. Neem de 10% vet variant voor tzatziki.


Benodigdheden tzatziki:

  • 500 gr Griekse yoghurt 10%

  • 3 kleine snackkomkommers

  • 2 of 3 tenen knoflook naar smaak

  • zout en peper

  • 1 takje verse dille

  • scheut olijfolie

  • eventueel zwarte olijf ter decoratie

Materialen:

  • Zeef

  • Kom

  • grove rasp

Ik gebruik graag snackkomkommers, omdat er meer smaak aan zit, maar een gewone komkommer kan ook. Snijdt de komkommer door de helft. Belangrijk is de zaadjes te verwijderen met een lepel. Het is de bedoeling dat er zo min mogelijk vocht van de komkommers in de tzatziki komt. Rasp de komkommer grof (pas op je vingers) en doe het in een zeef. Verspreid het een beetje en strooi er zout op. Laat de komkommer eventjes staan, liefst de avond van tevoren zelfs.


Doe de yoghurt in een kom, rasp de knoflook er doorheen, snijdt de dille fijn en strooi er een beetje peper over. Meng de komkommer erdoorheen, maar voeg pas zout toe als je geproefd hebt, want er is al zout in de komkommer. Proef en voeg naar smaak nog wat toe, maar let op met de dille, deze kan vrij sterk zijn. Maak het af met een scheut olijfolie en zet eventueel een zwarte olijf in het midden.


Bereiding kalamaki kotopoulo:


- 500 gram kippendijen of kipfilet

- olijfolie

- oregano

- peper en zout

- citroensap

- eventueel rode of groene paprika en een ui

- bamboe spiezen


Snijdt de kip in stukjes en laat het een nachtje marineren in een mengsel van olijfolie, oregano, peper, zout en een scheut citroensap. Rijg de stukjes de volgende dag aan een spies, eventueel met paprika of ui ertussen. De oregano in Griekenland is een stuk sterker dan in Nederland, dus houdt je van de smaak van Griekenland, neem de volgende keer een zakje oregano mee of kijk of je het ergens bij een toko of Griek kunt kopen. De echte Griekse pita broodjes zijn te koop bij de Makro, Sligro of Hanos, maar bij een plaatselijk Grieks restaurant heb ik ze ook weleens gekocht.

Bereiding choriatiki (Χωριάτικη, Griekse salade):


- 3 grote tomaten

- 1 komkommer

- 1 ui

- 1 groene paprika (ik had alleen geel)

- 10 kalamata olijven

- 6 eetlepels Griekse extra vergine olijfolie

- 200 gram feta kaas

- 1 eetlepel rode wijnazijn of balsamico azijn

- zout

- 2 theelepels oregano (rigani)


Snijdt de tomaten in kwarten, de komkommer in halve schijven, de paprika in reepjes en de ui in halve ringen. In Griekenland is de rode ui een beetje zoet en veel minder scherp dan in Nederland, in Nederland kun je het beste zoete ui gebruiken, ik heb geen ui gebruikt dit keer. Bij het kiezen van de Feta is het belangrijk echt feta te nemen en geen witte kaas, de smaak en structuur is totaal anders. Feta is een traditioneel Grieks product. Wil je feta goed bewaren in de koelkast zonder dat het snel bederft? Zet het dan in een bakje met water en doe er een scheut zout bij. Meng alles in een kom en een scheut azijn en olie erdoor. Kali orexi!110 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page