top of page

Wat is Keto?

De feiten achter keto en koolhydraatarme dieten

Je hebt er ongetwijfeld van gehoord, het internet staat er namelijk bol van; Keto en koolhydraatarme diëten. Voor wie is dit nu eigenlijk en waarom zou je hieraan beginnen?


De reden dat Keto en KHA (koolhydraatarm) zo populair zijn geworden is omdat mensen in korte tijd snel afvallen. Dat wil je toch? FOUT.


Natuurlijk willen we allemaal snel onze extra kilo's kwijt, maar het is belangrijk je te beseffen dat ze er niet ineens aan zaten en dus ook niet ineens af gaan. Als je al eens eerder een dieet hebt gevolgd heb je waarschijnlijk de ervaring dat je in begin wel gewicht verliest, maar zodra je stopt met het dieet, de supplementen, shakes of anders methodes, de kilo's er weer aan komen. Zo gaat dat ook met Keto, want wat alle diëten, supplementen, wonder-methodes en maaltijdvervangers gemeen hebben:


Ze leren je niet gezond te eten in het dagelijkse leven voor de rest van je leven!

Ok, even terug naar keto, hoe zit dit? Even de basis: je hebt 3 soorten grote (macro) nutriënten waaruit voeding bestaat, koolhydraten, eiwitten en vetten. De micro nutriënten bevatten vitaminen en mineralen. Koolhydraten zijn de belangrijkste bron van energie voor je lichaam. Ze beslaan ongeveer de helft van je dagelijkse voeding. Het zet suiker om in energie, waarbij we onderscheid kunnen maken in de enkelvoudige suikers (zoals aanwezig in snoep, honing etc.) dubbele suikers (chocolade, rietsuiker, melksuiker) en de meervoudige suikers (aardappelen, havermout, rijst)


De enkelvoudige suikers worden snel in je lichaam opgenomen en laten je bloedsuikerspiegel snel stijgen en de meervoudige suikers laten dit langzamer opnemen, teven bevatten deze meer vitaminen, mineralen en vezels, die ervoor zorgen dat je langer verzadigd bent.


Op de functie van eiwitten en vetten ga ik in bij dit artikel. Het gaat nu even om de koolhydraten. Zoals ik al zei moet de helft van je dagelijkse voeding uit koolhydraten bestaan, als je keto gaat eten of KHA is het principe dat je de koolhydraten dusdanig verlaagd dat je lichaam in ketose raakt. Dit is als het ware een noodtoestand van je lichaam.


Er komt geen energie binnen dus raakt je lichaam in de stress, de bedoeling van ketose is dat het lichaam overgaat tot drastische vetverbranding. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot. Je kunt behoorlijk wat lichamelijke klachten krijgen, bekend onder de 'Keto griep'. Dit is van tijdelijke aard, vaak zijn de symptomen na een week, soms iets langer, wel verdwenen.


Je kunt last krijgen van het volgende:

 • Misselijkheid

 • Overgeven

 • Constipatie

 • Diarree

 • Hoofdpijn

 • Prikkelbaarheid

 • Futloosheid

 • Spierkrampen

 • Duizeligheid

 • Slecht concentratievermogen

 • Maagpijn

 • Slaapproblemen


Ook zorgt ketose voor een slechte adem, je gaat naar aceton ruiken. Waar op gelet moet worden bij mensen die op langere termijn Keto of KHA eten, is het tekort aan vitaminen en mineralen. Mensen die baat hebben bij Keto zijn bijvoorbeeld mensen met diabetes of een insuline resistentie, zowel bij type 1 als type 2 is Keto of KHA effectief gebleken voor stabilisering van de bloedsuikerspiegel. Echter wordt dit dan gevolgd onder begeleiding van een medisch diëtist.


Er zijn claims op het internet die beweren dat 80-90% van de Westerse mensen insuline resistent is en iedereen dus Keto zou moeten eten, maar dit is natuurlijk een verkooppraatje. In werkelijk is dit ongeveer 25% en gaat het vaak om mensen met overgewicht of vrouwen met een hormoongerelateerd probleem. Aangezien overgewicht een groot probleem is, bij meer dan de helft van de westerse bevolking, is het logisch dat IR meer voor komt.


De mensen met overgewicht die over gaan op het eten van onbewerkte voeding in balans met de juiste hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten herstellen zichzelf vaak weer. Er wordt onderzoek gedaan van Keto voor mensen met kanker. Ook mensen met epilepsie schijnen er baat bij te hebben en mensen met morbide obesitas die het dieet korter dan 3 maanden volgen, daarna moeten ze leren een gezond en volwaardig voedingspatroon te volgen.


Voor gezonde mensen met overgewicht zou ik Keto en KHA niet aanraden, het vergt ontzettend veel van je lichaam in verhouding tot het resultaat dat je ook prima kunt behalen op een andere manier zonder jezelf allerlei restricties op te leggen. Het geeft je namelijk nog steeds geen enkel inzicht in hoe je de rest van je leven gezond moet eten.

Als jij de rest van je leven geen brood, koek, pizza, rijst, pasta, aardappels, fruit, snoep, chocolade meer mag eten, wat heeft het leven dan voor zin?

Het belangrijkste om te weten over het eten van koolhydraten is dat je de enkelvoudige suikers wilt vermijden en de meervoudige suikers wilt eten. De eerste groep zit in snoep, koek, frisdrank, ijs, chocolade en andere overbewerkte voeding. Als je meer verzadigende voeding eet met vezels (volkoren, haver, zilvervliesrijst, volkoren pasta, onbewerkte voeding) zul je zien dat je trek in snelle suikers afneemt. Hierdoor wordt het automatisch makkelijker om minder te snoepen. Tevens spelen vezels een grote rol in het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel.


Wil je nu echt weten hoe je gezond kunt afvallen zonder dieet? Ik help je daar graag bij, zodat je lekker kunt blijven eten en gewicht verliest met blijvend resultaat.

49 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page